Időminisztérium 3×01

Folytatódik az Időminisztérium, hurrá! Több mint egy évet vártunk rá, 13 új rész lesz idén, ezúttal megszakítás nélkül. Az első rész felirattal együtt elérhető, bár minőségi 720p relanzát nem találtam még, úgy tűnik, kicsit későn kapcsolnak a releaserek.

Minden visszatér a régi kerékvágásba, hétről hétre fogok blogot írni a történelmi adatok kedvelőinek. Kiemelek majd minden olyan nyelvi fordulatot és egyéb információt is, amit nem tudtam kellőképpen visszaadni a feliratban, és érdekesnek találom. Az új részről: lányok, zsepit készítsetek! :) A Tovább gomb mögött spoilerekkel folytatom.

Meghajtom fejem Javier Olivares forgatókönyvíró és a spanyol csapat előtt, teljesen lenyűgöztek az új évad első részével mind a történettel, mind az ötletességgel, a szálak vezetésével, valamint a hang- és képeffektek minőségével. Művész szemmel igencsak értékes alkotásnak tartom az új részt.

Juliántól illően elbúcsúztunk, hősi halált halt a terueli csatában: https://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyol_polg%C3%A1rh%C3%A1bor%C3%BA , és Pacino visszatért. Személy szerint nagyon örülök neki, pezsdítő a karaktere, Hugo Silva úgy alakítja, mintha egyenesen rászabták volna.

 

Az első említésre kerülő szereplő Lola Flores, aki bár nem bukkan fel az epizódban, a spanyol fimtörténelem jeles alakja. 1956-ban a La Faraona c. film főszereplője volt, e filmet nem találtam magyar fordításban. Angol nyelvű wikipedia oldala van: https://en.wikipedia.org/wiki/Lola_Flores

Miguel Hernández költőről kevés adatot találni magyarul, de megjelentek verseskötetei, érdemes megnézni a linkeket, mosolyogtam egy nagyot a mécsbogáron. :)
Életrajz angolul: https://en.wikipedia.org/wiki/Miguel_Hern%C3%A1ndez
Hiánydalok és hiányrománcok c. kötete: http://ezredveg.vasaros.com/z/html/zf_142.html
Viharzó nép c. kötete: http://docplayer.hu/23466031-Miguel-hemandez-viharzo-nep-versciklus-budapest-z-fuzetek-143-sorozatszerkeszto-simor-andras-miguel-hernandez-viento-del-pueblo.html
Sajnos a költő nevét elgépelték az utóbbi két linken, természetesen Hernández helyesen.

VI. Sancho királyról: https://hu.wikipedia.org/wiki/VI._Sancho_navarrai_kir%C3%A1ly

Egy nyelvi fordulatot sajnos nem tudtam visszaadni a feliratban, mégpedig a “Como Pedro por su casa“-t. Gondolkodtam, hogy magyar szólással helyettesítem, de mivel részletezik a szólás történelmi hátterét, így inkább közzéteszem itt a történetét. A feliratban I. Péter neve bukkan fel, aki visszahódította a móroktól Huescát. A történelemben a huescai győzelem olyan elsöprőként maradt fenn, mintha nem is lett volna ellenállás, innen a mondás, hogy ha valaki játszi természetességgel sétál be idegen vagy általa ismeretlen területre, és remekül eligazodik ott, hozzávetőleges fordításban “úgy jár-kel, mint I. Péter a házában“. I. Péterről nagyon kevés adatot találtam magyarul: https://hu.wikipedia.org/wiki/I._P%C3%A9ter_arag%C3%B3niai_kir%C3%A1ly

Hitchcockot ugye senkinek nem kell bemutatni, Amelia szép angol kiejtését emelném ki, ami spanyol viszonylatban nagy erény. Összességében nagyon tetszett a rész, 9-et adnék rá a 10-ből, nagyon odatették magukat a spanyolok, le a kalappal!

Reklámok

3 thoughts on “Időminisztérium 3×01

 1. Összességében nekem is bejött, de azért volt néhány furcsább dolog, Julián halálának a jelenete a színész nélkül erőltetettnek tűnt, de ez még érthető. Amelia angolja tényleg nagyon jó, ott sztem a gond inkább ott van, hogy Hitchcock, aki angolnak született látványosan rosszabb kiejtéssel beszél angolul, mint Amelia… Egy ilyen sorozatnál ez számomra teljesen érthetetlen, miért nem tudják akkor szinkronizálni a színészt…
  Illetve a walkmanes ember, azért egy ilyen fontos épületben ez kb a nonszensz kategória, hogy csak így be lehet jutni, idesétál, odasétál, kulcsa van a cellához, stb stb. És ugye az elején amikor feltűnt, akkor még nem is lehetett tudni, hogy a szovjet idekerül (persze tudom, időutazás, de ha az események párhuzamosan zajlanak, akkor honnan tudja ezt bárki, illetve ha ilyet tud, akkor kb mindent tud, minek zsarolják Pacinot…)
  A fordításért örök hála!

  Kedvelik 1 személy

  • Nagyon szívesen! Igen, Hitchcockot valóban olyasvalakinek kellett volna játszania, akinek sokkal jobb a kiejtése, ilyesmik miatt nem adtam 10-et a részre. A walkmanes ember sztorija szerintem még fog bővülni, hát, ez ilyen. De hogy az amcsik után jön a KGB, azon behaltam. Persze mit is várhattunk volna… :)

   Kedvelés

A te véleményed:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s